Livia Pancu: Bună, Miki Braniște. Mulțumim că ai acceptat să ne acorzi acest interviu, în cadrul proiectului Cercetare. Producție. Dialog. Acesta este un proiect multianual finanțat de Primăria Municipiului Iași.
Miki Braniște: Salut Livia. Mulţumesc pentru invitaţie.
L: Pentru început, te voi ruga să faci o scurtă biografie, care să includă și cum ai ajuns tu să-ți dedici viaţa activităților culturale.
M: Păi, așa un pic de la Ana la Caiafa, am fost dintotdeauna interesată de artă. Am descoperit galeria UAP din Alba Iulia când eram la liceu și mă duceam la toate vernisajele (râde); eram interesată să învăț istoria artei, dar la Cluj nu era secție de istorie a artei, aşa că cea mai apropiată variantă mi s-a părut filozofia – prin estetică, așa că am dat la filozofie. Am continuat să citesc și să mă conectez la lumea artei și mi-am dat seama că nu voi fi artist și nici istoric de artă, dar simțeam că pot să fac ceva de altă natură, doar că nu știam pe moment cum să-i spun; nu era nici curatorie….
L: Scuze că te întrerup, dacă ai putea să contextualizezi și temporal…
M: Da, asta se întâmpla la începutul anilor 2000 – 2001. Spațiile culturale în Cluj, în afară de Muzeul de Artă, mai erau galeria Sindan, galeria Ataș, care era pe lângă universitatea de arte. Nu exista scenă independentă la ora respectivă; exista grupul din jurul Idea (care pentru mine, cel puţin, era etalonul și locul de unde puteai să-ți iei resursele teoretice), iar la Protokoll, înființat în 2003, n-am ajuns căci deja eram plecată din Cluj. Practic ce însemna arta contemporană de ultimă ora se întâmpla la Iași. La noi mai mult cu teoria, la voi și teorie și practică (râde). Pe scurt, mi-am dat seama că nu vreau să devin profă de filozofie la liceu și că vreau să-mi caut altfel sensul profesional. Am descoperit, când eram plecată într-o mobilitate Erasmus în Franţa, că exista un master de management cultural. Ulterior, după suficient timp de management și coordonare mi-am dat seama că ce mă interesează mai mult este tocmai să reușești să contextualizezi bine munca artiștilor și să înțelegi procesele mai mari în care această muncă se încadrează. Astfel, am ajuns să fac curatorie pentru artele performative. Am făcut un shift dinspre artele vizuale către dans și teatru. De asemenea, m-am însoțit cu oameni precum Iulia Popovici, alături de care m-am dezvoltat, și împreună am reuşit să facem un twist interesant pentru festivalul Temps d’Images, devenind totodată și mai interesată de dimensiunea socială a artei. Din 2009 până anul trecut, am lucrat foarte intens pentru proiectul de construcție organizațională, pentru că nu-i putem zice instituțională, a Fabricii de Pensule. Foarte multă energie s-a dus acolo, alături de energia multor altor colegi, nu sunt singura care a depus foarte multă energie acolo; suntem un grup de câteva femei și câţiva bărbați, dintr-un grup mai mare (vreo 60 de oameni). Acum, încerc să am o reflecție asupra ultimilor 10 ani de muncă în domeniul cultural, încercând să înțeleg ce s-a întâmplat la Cluj, care sunt schimbările foarte vii și foarte prezente din perioada 2009-2019; să înțeleg cum politicile culturale europene sunt interpretate la nivel local și cum ne afectează ele, mai ales că acestea au, în ultimul program Europa Creativă, o dimensiune foarte neoliberală.
L: De ce ai luat 2009 ca început?
M: A fost începutul activității mele în Fabrică, dar am început activitatea mea [culturală] în 2004-2005, cam aşa.
L: Putem considera că în perioadă aceasta, între 2000-2009, s-a format scena din Cluj?
M: Da, oarecum. Am lipsit o perioadă, între 2003-2009, de asta zic oarecum, dar din 2006 exista galeria Plan B. Între timp existase Protokoll…Și desigur erau grupuri de artiști interesanți, dar prea puține spații de expunere.
L: Când s-a închis Protokol?
M: Cred că undeva în 2007-08. Oricum înainte să înceapă proiectul Fabricii și să înceapă criza economică. Mai era o altă galerie, Laika; era foarte activă fundația AltArt și era o mișcare interesantă în zona teatrului prin festivalul de teatru experimental și revista Man.In.Fest. Cumva începeau să se formeze nişte grupuri; pe dans contemporan, din 2006, a început să fie foarte activă asociația GroundFloor Group care a devenit membră fondatoare și parteneră în cadrul Fabricii; începeau să se mişte lucrurile. [Toate aceste inițiative] erau conectate în grade diferite cu universitățile. Deci odată cu aderarea la UE, s-a mai deschis accesul către fonduri și asta evident a făcut posibilă apariția sau coagularea mai consistentă a unor grupuri. Pasul deschiderii Fabricii de Pensule a fost un moment fondator pentru scena de artă contemporană și pentru cea a spectacolului din Cluj, pentru că am mers cu toții într-un loc și am consolidat prezența noastră. Bineînţeles, fără existența acestor organizații de dinainte de 2009, nu ar mai fi avut loc această consolidare, deci da, înainte au apărut oameni care au avut o experiență și care au realizat cât de importantă este coalizarea și punerea împreună.
L: Care a fost relaţia scenei independente cu mediul academic și cu municipalitatea?
M: Legat de mediul academic, vorbim de două entități: Universitatea de Artă și Design și UBB (facultatea de teatru și televiziune, la vremea respectivă). [Legat de acest aspect], se tot vorbește de „școala de la Cluj”, dar ceea ce este interesant e că din discuţiile cu colegii mei de la Fabrică, ei erau foarte nemulțumiți de informațiile pe care primeau la scoală, de modul în care se întâmpla procesul de învățare și au învăţat destul de mult unii de la alţii; au dezvoltat relații profesionale între generații diferite, probabil Mihai Pop a fost un fel de persoană de coagulare între aceste generații; mă refer aici la Cristi Rusu care e într-o generație înainte de Ciprian Mureșan, de exemplu; ei au fost numiti „școala de la Cluj” de către curatori și de către criticii internaționali, datorită faptului că mai mulți artiști care au terminat la Cluj au început să aibă o viaţă artistică internațională: Victor Man, Adrian Ghenie, Șerban Savu, Marius Bercea…ei ar fi vârfurile de lance. […] Este interesat faptul că, ulterior l-am auzit pe domnul Zbârciu, fost rector UAD, care îşi asuma cumva excelența „școlii de la Cluj” și succesul artiștilor, care era în viziunea lui, legat în mod principial de facultate; fără facultate nu ar fi reuşit să se dezvolte profesional acești artiști care au fost desemnați ca „școala de la Cluj”, dar aceștia aveau un statement prin care se deziceau de școli gen UAD; cel puţin așa am perceput eu lucrurile. Legat de teatru, când am ajuns eu în Cluj, după un periplu pe la Bucureşti, exista acest festival independent Man.In.fest care coagula o parte din studenți; de asemenea, exista și o revistă cu același nume unde se publicau articole și texte dramatice scrise de studenți. Totodată, secția de teatrologie organiza de foarte mulți ani o școală de vară cu titlu „Dramaturgia Cotidianului”; și la această scoală de vară au ajuns să fie abordate mai multe teme care aveau legătură directă cu realitatea noastră, cu schimbările politice, economice din societate. Pe fundalul acesta au apărut noi generații de dramaturgi, mai ales o super generație de femei care sunt foarte strâns conectate cu apariția spațiului Reactor și a căror piese de teatru sunt montate cel mai des acolo, dar nu numai acolo; și la Fabrica am montat piese scrise de ele. Așadar, cumva, pentru partea de teatru, facultatea a avut clar un rol fundamental în care această conexiune este mereu reafirmată; cel puţin o parte din generație s-a simţit identificată cu deschiderea secției de teatrologie către studierea realităților sociale.
L: De ce crezi că s-a întâmplat asta? Practic tu îmi zici că studenții facultății de teatru n-au simţit nevoia să se poziționeze antitetic cu ce-au făcut în facultate, așa cum au făcut cei de la Arte.
M: Este important să zic că asta e valabil pentru secția de teatrologie. Secțiile sunt destul de diferite (teatrologie, regie, actorie) și din păcate nu colaborează cât ar trebui, existând o oarecare ierarhie între ele, în care teatrologia e ultima, deşi oferă suportul conceptual pentru realizarea unui spectacol; textul e foarte important. Desigur, contează și maniera în care regizorul pune în scenă, dar conținutul e dat de text, deci rolul dramaturgului ar trebui să fie egal cu rolurile celorlalți, dar mereu el a fost sub-poziționat. Nu știu, poate că și acest fapt are de-a face… mă gândesc că oamenii [de la teatrologie] cumva erau împreună în încercarea de a-și afirma o poziţie egală și faptul că erau profi care erau deschiși la minte și care încercau să ofere conexiuni cu realitățile imediate, și nu făceau apel doar la informaţii paseiste…; erau conectați la ce studiază și ce la ce se studia și în alte părți, [punând accent pe] actualizarea informației; nu am făcut facultatea asta, zic doar ce pot observa din afară. Ce pot să mai zic, e faptul că la istoria artei la UAD informațiile se terminau la modernism când eram eu studentă; despre arta contemporană nu se discuta. Artiștii își luau informațiile despre arta contemporană de la biblioteca Institutului Francez, care avea reviste de artă și cataloage interesante; practic școala nu era conectată la nevoile informaționale ale studenților; cel puţin aşa era atunci, sper ca acum situaţia este diferită.
L: Am înțeles. Probabil s-a schimbat…
M: Ar fi culmea….tocmai în acest Cluj, boom-ul României (râde), să nu existe cărți [din acest domeniu].
L: Și în cazul meu, educația cu privire la arta contemporană a venit din zona independentă. Eu sunt o generație educată de bienala Periferic…
M: Pai da…evenimentele ajung să suplinească rolul de învățare pe care ar trebui să-l aibă universitatea. La noi era Idea care ne oferea informaţii actualizate. La filosofie, eu am avut norocul să fac un curs de teorii contemporane ale artei și acelea în combinație cu informațiile pe care mi le luam din revista Idea mi-au completat cunoștințele.
L: De fapt, și eu sunt educată de Periferic, Idea și Balkon.
M: Și mai era un grup…Mindbomb… care era important pentru că lega arta de civism. Am și scris un pic despre prezenţa lor în oraș. Ce e foarte interesant, e faptul că nu era un grup format doar din artiști; erau printre ei un jurnalist, Mihai Goțiu, un arhitect Eugen Pănescu, artist și galerist pe atunci, Mihai Pop, și artiști Laslo Bencze, Luminița Dejeu (care acum lucrează la Declic), Cristi Rusu și mai mulți oameni pe care nu-i cunosc direct. Aceștia au lansat un proiect de gândire critică în oraş prin afișe. Și acele afișe erau ceva inedit pentru că stâlpii din oraş erau acoperiți numai cu afișe de la filarmonică sau de la Teatrul Naţional și dintr-o dată apare altceva, o grafică inedită, un mesaj inedit […] Ceea ce Idea transmitea sub formă de teorie, simțeam că se putea împlini prin acțiunile Mindbomb; stimularea gândirii critice era dezvoltată într-un mod practic. Asta se întâmpla prin 2001-2003.
L: Clujul are această imagine de oraș model. Ai putea vorbi puțin despre acest lucru?
M: Clujul poate nu ar trebui să fie luat ca etalon. Sunt sigură că sunt multe lucruri bune care s-au întâmplat, doar că ele se duc într-o direcție care nu este controlată, poate de nimeni; a crescut bugetul local foarte mult, de 10 ori între timp. În 2018 am avut cel mai mare buget, între timp a mai scăzut, dar tot este un buget mare.
L: Care este bugetul local pentru cultură?
M: 11 998 000 lei [2.455.632.87 euro] a fost în anul 2019, probabil o suma similară și în 2020. Am început de la 200.000 de euro în 2009, jumătate de el mergea la TIFF și restul, câte trei paie, la ceilalţi,. Contează foarte mult cum acorzi acele finanțări, mai ales cui și în ce condiţii se decontează; or, condiţiile pentru decontare la Cluj sunt destul de stricte, și atitudinea total neprietenoasă, fapt care pe mine m-a făcut să nu mai vreau să aplic. E interesant de văzut cum un buget aşa de mare a atras noi organizații care să facă noi evenimente culturale de tip festival, dar în principal a atras o zonă mai comercială care a văzut în finanțarea de la primărie un posibil sprijin pentru afacerea proprie. Zona de festivaluri e cea mai finanțată prin bugetul alocat proiectelor non-profit. E foarte simplu să ai un S.R.L. și să mai ai o asociație pe lângă prin care primești banii de la primărie, festivalul tău fiind organizat de două entități, dintre care una primește finanțare de la bugetul local, iar firma încasează banii de pe bilete. Practic, un buget mare a deschis robinetul pentru o nouă abordare la Cluj, una antreprenorială, și a făcut posibilă apariția mult mai vizibilă a unei culturi comerciale, care îşi permite să aibă bugete de marketing destul de mari. Această abordare este în detrimentul organizațiilor care existau deja și care au încercat să facă lucruri grass-roots, să susțină dezvoltarea comunității locale. Evenimentele mari reușesc să atragă public și din afara Clujului; ele sunt văzute ca mari contribuitori la bugetul local, dar mai ales la crearea unei noi imagini despre Cluj, care imagine, din punctul meu de vedere, este gonflată. Tot timpul suntem capitala a ceva sau candidăm pentru capitala a ceva, iar asta arată ca o vânătoare de titluri. Trebuie să ne întrebăm de unde vine această nevoie; probabil nevoia de o nouă narativă despre oraş într-un moment de schimbare și crizele politico-economice din perioada 2009-2012 au generat o nevoie acută de repoziționare a orașului, în context regional și european (apropo de un slogan folosit în acea perioadă „East of West”). Lucrurile se leagă în direcţia oferirii locuitorilor și investitorilor deopotrivă, a unei noi narative despre Cluj, iar turiștii înghit gălușca despre cât de multe lucruri frumoase se întâmplă aici. Se întâmplă lucruri frumoase, dar se întâmplă și lucruri care favorizează consolidarea exclusiv a unei clase creative, în detrimentul locuitorului obișnuit din Cluj, cu o capacitate financiară mai redusă. Toată imaginea de oraş briliant al Clujului serveşte unei anumite categorii sociale și nu este o imagine incluzivă. Și pentru a întelege asta, nu trebui decât să ne uităm la se întâmplă lângă Cluj, unde locuitorii de la Pata Rât au în continuare probleme foarte de mari; e complicat să fii într-un oraş mare, adulat la nivel naţional, dat ca exemplu, și tu știi ca ești un cetățean care nu-și permite lucrurile pentru care acest oraş este adulat. În concluzie, atenţie la ce înseamnă dezvoltarea orașului și pe cine lasă în urmă. Boc spunea că nu lasă pe nimeni în urmă.
L: Într-un interviu recent, Matei Bejenaru vorbind despre soarta asociației Vector și a bienalei Periferic, afirma că pentru el succesul unei instituții sau a unei inițiative se măsoară în modul în care scena e capabilă să producă manageri culturali, care să reușească să țină instituțiile. Tu cum vezi lucrurile? Ce părere ai despre aceasta meserie și care este rolul ei în economia culturală a scenei independente?
M: E clar că e esențială pentru că aduce o altă perspectivă, alta decât cea artistică. E interesant faptul că la nivelul UE, în programul Europa Creativă, nu se vorbește de manageri culturali, ci de antreprenori culturali… și cam asta este direcţia, apropo de neoliberalismul în cultură. Sper să reușim să păstrăm acest termen de manager cultural și să nu se lase înghițit de oceanul antreprenoriatului pentru că atunci rolul său, apropo de ce zicea Matei, va fi definitoriu, dar în altă direcție. Eu m-am format în Franţa, pe partea asta de concept de proiect, înțelegerea contextului, munca administrativă, munca de echipă și cumva am fost mai degrabă atrasă de partea asta de construcție pe care o poate face managerul împreună cu artiștii și cu alți colegi manageri. Cred că ce am reuşit a fost să dezvolt o atitudine de acompaniator al managerului în demersul artistic cu care are contact. Există diferite tipuri de manageri, unii au o relaționare patriarhală cu artiștii, alţii sunt poate prea servili; eu am încercat să facem un parteneriat cu fiecare artist cu care am colaborat pentru că mă interesa să dezvolt relații pe termen lung și asta însemna că acele relații trebuiau să fie sănătoase.
L: Cum reușești să negociezi, din această poziţie de manager, interesele artistului și cele ale instituției?
M: N-am condus o instituție, ci mai degrabă o organizație a cărei strategie se forma prin întâlnirea cu diverși artiști pe care i-am susținut sau cu care am lucrat cot la cot. Printre obiectivele noastre era susținerea scenei locale și practic o acțiune directă pentru a crea un context cultural local. No, aici contează destul de mult să știi să asculți; interesul nostru instituțional/organizațional era să existe această scenă și să creăm suportul necesar pentru ca, de exemplu, artiștii să nu plece la Bucureşti, să rămână în Cluj și să simtă că au ce face în Cluj; ori asta nu cred că se poate rezolva cu o agendă personală cu care te duci și o expui când te duci să te întâlnești cu un artist. Mie mi se pare esențială întâlnirea între cele două părți și agenda asta nu are niciun sens dacă nu e dublată de un conținut artistic; adică să avem o scenă doar de dragul să avem o scena, nu merci; scena aia trebuie să zică ceva, să producă discurs și eram mai interesată să susțin producerea unui discurs artistic.
Cred că stilul meu managerial și curatorial era mai degrabă legat de acest aspect…. să ofer o platformă; puteam să vin cu un cadru care era negociat ulterior împreună cu artiștii; noi, echipa, ofeream susținere administrativă, financiară, logistică și advocacy și inclusiv puteam să trasăm o direcție artistică la care colaboratorii noștri se puteau ralia sau puteau să vină cu o propunere pe care să o discutăm. Cred mai degrabă în rolul unui manager care e conștient de contextul în care lucrează, îşi cunoaște comunitatea și care poate să înțeleagă nevoile artiștilor și poate propune cadre prin care nevoile să fie adresate. Evident că în toată aceasta ecologie doar energia managerului și a artistului sunt insuficiente; o vreme am făcut noi prin noi înșine, ca să zic așa (Fabrica s-a deschis prin fonduri proprii). La un moment dat, însă, toată consolidarea asta are nevoie de ceva mai multă consistență care ar trebui sa vină din partea autorităților locale. Astfel, începând cu 2012, am început să avem întâlniri constante cu Primăria Cluj care devenise interesată de titlul de Capitală Culturală Europeană și în general devenise interesată de titluri. Era ceva oarecum fezabil și care putea să permită orașului, care era într-o criză identitară, și nu ştia încotro să o ia; primarul devenise premier, cine rămăsese în locul lui nu prea avea viziune, deci cumva propunerea de a deveni capitală culturală înlocuia un vid de viziune. Doar că asta a venit la pachet cu o interpretare care să fie pe placul și după nevoile de imagine ale primarului întors de la Bucureşti, după ce a avut un eșec politic la nivel naţional și trebuia recuperată conexiunea cu comunitatea locală. În acest context, primăria trebuia să propună lucruri pentru o nouă etapa a orașului, să diminueze angoasa creată de criză, și să propulseze orașul, cel puţin la nivel discursiv, către noi culmi ale dezvoltării (râde). Narațiunea asta cu capitala culturală europeană s-a pliat perfect; a fost ca o prăjitură, dimineaţa, pe stomacul gol. Nu a existat un contra-discurs în acest sens, dimpotrivă toata lumea a aderat la ideea asta. Totodată, era ocazia pentru acei clujeni care s-au simţit în rândul doi-trei [în raport cu București] să simtă că trăiesc într-o capitală (râde).
L: Dacă tot suntem la subiectul capitalei culturale europene, cred că putem să facem trecerea spre Iași. Când ai ajuns prima dată la Iași? Ai putea să descrii scena din Iași într-o dimensiune temporală cât mai mare… de exemplu începând cu anii 2000?
M: În anii 2000 nu am fost în Iași. La Cluj toata lumea vorbea super admirativ de Periferic, era locul în care trebuia să fii. După aceea l-am întâlnit pe Matei la București la diverse evenimente. Eram foarte încântată de proiectul vostru cARTier: wow, o organizație care face o bienala de artă contemporană e interesată să dezvolte relaţia cu un cartier, nu e doar artă pentru elite. Spun asta pentru că la Cluj, totuși eram un cerc restrâns al celor care vizitam expozițiile și al celor care citeam revista Ideea… În concluzie, n-am fost în anii 2000 la Iași. Prima dată când am revenit a fost în 2012, după ce am fost în 1997 pentru prima oară la o olimpiadă națională.
L: Cum era atmosfera atunci, în 1997?
M: Păi, să mă gândesc pentru că trebuie să sap adânc. Oricum, eu veneam din Alba Iulia oraș ce nu se putea compara decât în inferioritate cu Iași. Știu că am fost la Palatul Culturii, ne-au dus organizatorii într-o vizită și am rămas foarte impresionată. În același timp, nu înțelegeam de ce erau aşa de multe biserici; până să ajungem la Palatul Culturii de la locul de cazare am văzut nenumărate biserici. Ulterior în 2012 când am venit în calitate de producător al unui spectacol al Gianinei Cărbunariu și eram în conexiune cu festivalul de teatru studențesc de la Iași ContemporaniIS și Teatrul Fix, unde am și jucat, și eram foarte bucuroasă că începe să se dezvolte o scenă independentă în zona de teatru; și mi s-a părut că e o dinamică faină; anumite părți din oraş semănau un pic cu Lipscani și asta îmi aducea aminte de zilele frumoase de la Bucureşti. Am simţit aşa o influenţă total diferită, inclusiv la nivel de urbanism, străzi mai largi, cumva și asta poate să determine alte așteptări în calitate de locuitor. Tot atunci am mai luat contact cu ceva grupuri activiste; de pe atunci se uitau super admirativ la noi, și de fapt cred că a fost un moment de dezamăgire când le-am spus că toate activitățile pe care ei le admirau în Cluj erau de fapt opera unor acelorași oameni. Știu că oamenii cu care vorbeam, atunci în 2012, se plângeau că nu există o conexiune cu primăria; că tot ce fac ei este tot aşa prin forțe proprii și simțeau nevoia de un back-up când aceste forțe proprii vor dispărea. Simțeam că, între facultate și Teatru Fix era o legătură mai strânsă decât între spațiile din București și UNATC. Din acest punct de vedere, la noi, era o situație oarecum specială, pentru că am știut de la început, de când am mutat festivalul Temps d’images la Cluj că, trebuie să avem o relație foarte bună cu facultatea; știam că de acolo aveau să iasă viitorii artiști cu care voiam să lucrăm, așadar, am avut întotdeauna evenimente dedicate studenților în cadrul festivalului […] Inițial, am fost conectată doar cu zona de teatru independent și cu facultatea de teatru din Iași. Apoi, am revenit în 2017 la invitaţia voastră [Tranzit, 1+1]. Probabil conexiunea cea mai consistentă a fost în 2018 când am stat 2 luni jumătate, în rezidență, tot la invitaţia voastră. În 2017, după acele câteva zile petrecute la Iași, am mers în Bienala Mobilă, unde am mai întâlnit artiști din Iași și am creat legături cu scena de arte vizuale. Eu m-am întrebat mereu ulterior, încercând cumva să înțeleg într-o manieră paralelă ce sa întâmplat la voi cu Periferic și ceea ce s-a întâmplat la noi cu festivalul/Fabrica…părea cumva că Iași nu mai e prezent pe hartă…
L: În perioada de după Periferic?
M: Da…și cred că e cumva normal să ai nevoia să te repliezi, să ai o reflecție asupra a ceea ce s-a întâmplat și să accepți că ai pus punct la ceva; și până să începi un alt proiect trebuie să treacă niște de timp. Știu că Vector a mai fost prezent prin revista Vector, doar că modul nostru de a percepe lucrurile [te face să crezi că] o organizație a murit dacă nu mai produce multe lucruri vizibile și palpabile în rețelele de socializare. Lucrul acesta mi se spune și mie referitor cu ColectivA „ce-ați făcut, ați obosit”? Da, am obosit, ne asumăm oboseala și nu am vrea să fim în această presiune de a produce continuu, doar ca să aibă cineva impresia că trăim. E interesant…vorbeam cu Iulia la un moment dat despre faptul că există organizații formate de oameni care au o energie deosebită, un aparat conceptual care poate să ducă la crearea unui context; îşi dau tot sufletul acolo după care singurul lucru pe care pot să-l facă e să scrie despre. Știi că se dezvoltă foarte mult partea asta de reflecție despre ce s-a întâmplat, dar proiectele nu sunt duse mai departe, apropo de ce zicea și Matei despre manageri. Cred ca avem o problemă cu transmisia…
L: E o problemă sistemică sau ține mai mult de persoanele care au construit [scena]?
M: Eu mă refer la existență instituțională/organizațională. Eu cred că și pentru Periferic și pentru Temps d’images, existența acestor evenimente a fost foarte mult legată de prezența voastră, respectiv de prezenta noastră; eu personal le-am întrebat pe colege dacă vor să preia direcţia festivalului și eu să fiu undeva mai în spate și răspunsul a fost „nu, că e prea greu”; am înțeles răspunsul acesta, așa este, a fost foarte greu, și încă duc în spate greul de atunci în diverse aspecte ale vieții mele. Apropo de transmisie, cred că ambele evenimente au început în anumite condiţii de precaritate, și generațiile care au venit să lucreze cu noi, fiind la început de carieră, au fost ok cu condiţiile în care noi lucram la rândul nostru; onorariile, nici măcar nu erau salarii, nu prea au crescut de-a lungul timpului, însă acum [persoanele] nu mai sunt dispuse să facă același eforturi de a-și menține precaritatea, cum am făcut noi (râde). Și cred că e bine că procedează aşa, nu au de ce să accepte lucrul ăsta. La Cluj, am produs ceva manageri, tot aşa produs cu ghilimele, în contextul Fabricii, dar nu văd că este o transmisiune de valori. Eu și cu Corina [Bucea] am învăţat foarte mult de la Rarița [Zbranca]. Mai era colegă de la de la Ground Floor Group care producea spectacole de dans contemporan, Kinga Kelemen, ea era foarte buna pe bugete. Cumva, aveam competente similare, dar și competențe complementare și a fost o întâlnire extraordinară între capacitățile noastre. În afară de Corina, care s-a alăturat Fabricii în 2009, Rarița și Kinga n-au crescut oameni lângă proiectele lor care să continue partea de management. În schimb, eu am făcut asta: pe Cristina Bodnărescu am adus-o de la Iași; lucrează în continuare, a devenit manager al Fabricii; Simina Corlat e acum coordonatoare a părții de arte performative la Fabrică, am recrutat-o în 2011 pentru festival; și mai sunt oameni care s-au alăturat pe parcurs. Din cauza faptului că asociația/festivalul nu putea să ofere un salariu lunar, atunci era clar nevoie ca fiecare să mai aibă încă o activitate profesională și cel mai simplu era să lucreze la Fabrică și atunci se completau resursele financiare, oamenii rămânând în același loc, la două entități care se completau reciproc. Mi se pare foarte interesant că practic ceea ce a creat liantul pentru câţiva dintre noi, oameni care au format Fabrica, și idea de a fi solidari și de a crea condiții de a lucra în folosul comunității, nu mai există. […] Atenţia noastră a fost către a construi un context și acum mi se pare că atenţia este pentru supraviețuirea personală.
L: Rolul acesta de facilitator [cultural] îți acaparează toată viaţa. Nu ai timp să citești, trebuie tot timpul să construiești contexte pentru ca, în final, alţii…
M: …să se bucure de el. Și asta duce la frustrare.
L: Următoarea parte a discuției noastre se va axa pe viitorul Centru Internațional de Artă Contemporană ”Baia Turcească”. Primăria a reuşit să atragă fonduri pentru reabilitare, dar viziunea nu este, încă, foarte clară și nu știm dacă coincide cu viziunea celor din scena locală independentă. În titulatură este inclus și termenul de „internațional”. Noi știm cât de greu este să fii relevant pe scena de artă internațională. Încercăm să identificăm nişte caracteristici foarte clare a unui asemenea centru pentru a fi relevant măcar în context național.
M: Ar trebui să meargă la expoziții internaţionale ca să vadă un picuț dimensiunile; să vadă cu ochii lor ce înseamnă asta. În același timp, cred că e foarte important ca voi [scena de artă contemporană] să știți care este viziunea primăriei și să încercați să armonizați viziunea aceasta cu nevoile voastre. Este important de înțeles faptul că acest centru de artă contemporană nu poate exista fără un know-how care să fie dublat de nişte conexiuni și de cunoaștere în domeniu.
L: Despre un director cu know-how din afara orașului Iași ce părere ai?
M: E foarte important ca acea persoana să aibă know-how și despre arta contemporană, nu doar despre management. De asemenea, ar trebui să înțeleagă care sunt nevoile scenei locale, pentru că aceasta este producătoare de artă contemporană. Fără voi, acest centru nu are nicio valoare; degeaba vor fi făcute expoziții cu artiști de la Bucureşti și din străinătate dacă nu va fi într-o conexiune cu voi; pentru că voi ați cauzat existența acestui centru, deci ar fi înfiorător să nu fie luată în seama prezenţa voastră și nevoile voastre. Chiar cred că trebuie să fie cineva care înțelege nuanțele și sensibilitățile [contextului de referință]; să înțeleagă și nevoia primăriei de a avea o floare la butonieră, dar să știe cui serveşte această instituție; și în primul rând trebuie să servească publicul ieșean și comunitatea artiștilor locali. Ar fi practic un nou loc al coagulării scenei locale. Succesul acestei instituții ar fi reprezentat tocmai de capacitatea de a realiza această coagulare și de oferirea unui spațiu pentru fiecare. […] În orice caz, cred că ar fi foarte multă responsabilitate pe managerul acelui spațiu; mă gândesc că ar trebui să fie sharuită această responsabilitate; poate că, în afară de directorul instituției, ar trebui să existe o persoană care să fie direct responsabilă cu dialogul între noua instituție și scena de artă locală.
L: Care crezi că ar trebui să fie dinamica relației dintre o asemenea instituție publică de artă contemporană și publicul larg, care nu este neapărat obișnuit cu activitățile specifice acestui domeniu?
M: Da, e ceva de nișă. Cred că ce e important este tocmai asumarea acestei nișe și conștientizarea faptului că acest centru nu va face cifre. Ar trebui evitat un management corporatist. Eu cred că ar trebui să se înțeleagă ce lipește în Iași la momentul de față și cum această nouă instituție adresează aceste lipsuri. O văd mai degrabă ca pe o platformă, care să fie disponibilă tuturor actorilor din arta contemporană, iar primăria nu ar trebui să facă altceva decât să pună la dispoziție un cadru instituțional, cu o susținere financiară suficient de consistentă pentru ca acel spațiu să creeze conținut de calitate.. Practic, autoritățile locale ar trebui să ofere mijloacele, dar să nu intervină asupra conținutului; acesta poate fi negociat în interiorul comunității. De altfel, cred că tocmai acesta ar trebui să fie rolul statului: să dea mijloace prin care scena locală să se conecteze cu alte scene internaţionale. N-ar trebui să fie o instituție care să răspundă nevoilor primarului de a se afișa în locuri interesante…cumva, acest demers, nu ar trebui să fie recuperat politic, în sens partinic. Primăria nu ar trebui sa se comporte ca un proprietar, ci ar trebui să-și asume un rol de suport, cel care pune la dispoziție mijloacele prin care scena independentă se poate dezvolta; nu ar trebui să imprime o direcție acestei dezvoltări, ci doar să o lase să se întâmple. Evoluția va fi negociată între actorii principali din scenă. În practica culturală franceză, se vorbea la un moment dat despre statul care nu intervine sub sintagma ¨susține fără să influențezi¨, deci doar pune la dispoziție nişte mijloace de infrastructură și financiare; cred că asta ar trebui să fie atitudinea primăriei în cazul de față.
L:Când te gândești la scena de artă contemporană din Iași, ce nume de artiști/manageri/curatori și de instituții/organizații îți vin în minte?
M: OK. O ordine subiectivă: Tranzit, 1+1, Vector, Teatru Fix, Bordeline (care are o direcție diferită), FILIT, Compania Fapt și Carmen Grădeanu, galeria apARTe. Cezar Lăzărescu (mi-a plăcut foarte mult „turul de propagandă” pe care mi l-a făcut. Și mi-a plăcut foarte mult la Iași că artiștii sunt foarte conștienți inclusiv de urbanism și de așezarea instituțiilor și a puterii în oraş; genul acesta de conștientizare nu am întâlnit-o în Cluj), Dan Acostioaei, Andrei Nacu, Matei Bejenaru. Totodată, mi se pare foarte interesant că voi ați dezvoltat proiecte cu oameni din zona istoriei, teoriei critice, din zona academică și cum aceste demersuri scot arta vizuală dintr-un loc destul de cald și o pun într-o perspectivă social-politică, aspect ce la Cluj a devenit din ce în ce mai puţin vizibil. Smaranda Ursuleanu, Liliana Basarab. De la teatru evident Stanca [Jabenițan], Mișu Pintilei, Maria Comârlău(?) Cătălin Mândru, […] Petronela Grigorescu din zona teatrului de stat și Delia Bulgaru de la Satelit ar putea să vina cu idei faine.
L: Mulţumesc mult, Miki!
M: Cu drag!