„În limbajul economic şi politic american a devenit un standard să discuţi despre instigarea creării unei noi afaceri ca despre ‘crearea unor locuri de muncă’. În acest fel creativitatea însăşi este legată de activitatea economică şi de forme variate de producţie. Pe de altă parte, noţiunea de creativitate este în mod traditional atribuită artiştilor, inovatorilor antreprenorilor în domeniul noilor tehnologii care, împreună, compun astăzi ‘clasa creativă’. Ce se întâmplă atunci cînd aceste două domenii de creaţie se întâlnesc şi se ciocnesc sau trec unul pe lângă altul sau pur şi simplu ratează să se întâlnescă? Cum este implicată şi menţinută creativitatea în ‘piaţa liberă’ a serviciilor, a bunurilor sau a muncii? Învităm toţi aceşti oameni creativi să discutăm aceste probleme în cadrul conceptual şi nutritional al Migrant Kitchen, un proiect iniţiat de către colectivul artistic BOEM* (unul dintre membrii fondatori fiind Alex Nikolic), condus de către colectivul Migrant Kitchen şi probat/ testat/ evaluat zilnic pe imensa piață a mai mult sau mai puțin exoticelor servicii de catering din orașul considerat astăzi a fi unul dintre cele mai bune în care să-ți dorești să trăiești – Viena cosmopolită. Haideţi să încercăm să pătrundem în coliziunea gândirii împreună: este posibil să iniţiezi şi să conduci o asemenea întreprindere cu un accent cu un accent pe luarea/realizarea non-ierarhică a deciziilor și co-management?
Discuţia va lua formele unor: interviuri publice, schimburi de reţete, analiză la faţa locului a aspectelor politice, economice, artistice culturale şi sociale ale antreprenoriatului în ziua de azi; aspectele materialiste şi idealiste ale creaţiei, consumului; şi – o ultimă cină a clasei de mijloc.” (Nebojša Milikić şi Noa Treister)
MIGRATING KITCHEN este un colectiv format din muncitori, refugiaţi, artişti, activişti şi teoreticieni care oferă servicii de catering în Viena.
Alexander NIKOLIC este lucrător artistic şi activist care lucrează şi trăieşte în Viena. Este iniţiatorul proiectelor: Under the Bridge – Belgrade, SLUM-TV, BOEM*. BOEM* a fost premiat în 2011 de către Ministerul Educaţiei, Artelor şi Culturii cu premiul pentru Dialog Intercultural. Este colaborator al Academiei de Arte Frumoase din Viena (Serious Pop – apropierea artistică a Europei de Sud-Est).
Invitată specială: NOA TREISTER
O ULTIMĂ CINĂ A CLASEI MIJJLOCII este realizat în cadrul proiectului STRĂLUCIREA ŞI NEFERICIREA CLASELOR DE MIJLOC EUROPENE, un proiect organizat de către tranzit.ro/ Iaşi între iunie şi noiembrie 2017.
Dintre participanţi: Noa Treister, Ovidiu Pop, Ana Vilenica, Andreea Cioară, Dan Acostioaei, h.arta, BOEM*&Migrating Kitchen, Bojana Piškur & Đorđe Balmazović, Katarzyna Bielińska-Kowalewska şi Zbigniew Marcin-Kowalewski, Ovidiu Gherasim-Proca, Sönke Hallmann & Inga Zimprich şi Smaranda Ursuleanu.
Co-curatorii proiectului sunt: Nebojša Milikić, Livia Pancu şi Florin Bobu.
Partener: Asociaţia Oberliht, Chişinău, Centrul Cultural Rex, Belgrad
Design: Andrei Timofte
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.