Rezidență și producție literară în UE

Lansarea volumului Domeniul celor Vii, lectură publică și atelier de scriere cu Ovid Pop și Simona Năstac

Sâmbătă, 22 septembrie 2018
tranzit.ro/ Iași
Str. Al. Lăpușneanu, nr. 7-9

Această lectură publică tematizează modul în care rezidența, locuirea într-un spațiu transnațional, transformă producția literară. În contextul UE, migrația în câmpul muncii, în general, și în câmpul literar, în particular, face ca tot mai mulți autori_autoare, să trăiască în alte spații lingvistice decât cel în care s-au format. De regulă, acestea sunt metropolele economice și culturale. Ce strategii artistice dezvoltă aceste autoare, autori ca migranți? Unde se regăsesc ele în text?

Ovid Pop și Simona Năstac citesc pasaje din lucrările lor literare. În continuarea lecturii, ei coordonează un atelier de scriere pe aceeași temă. La atelier, participanții/participantele sunt invitați să vorbească despre experiența lor cu privire la felul în care locuirea, reședința transformă/le-au transformat condițiile specifice de muncă.

Ovid Pop (scriitor, teoretician) a studiat Științe Politice și Sociologie la Cluj, București și Viena. Este absolvent al SNSPA (București) și al Universität Wien (Viena). Este autorul unui roman în limba română (Trickster, Polirom, 2009) și co-autor la romanul Rubik (Polirom, 2008). Din 2017 publică povestiri și poezie în diverse reviste literare de limbă germană.
În 2015 a câștigat concursul de proză în limba germană Exilliteraturpreis, din Viena, cu povestirea Der Exerzierplatz. În 2018 a obținut premiul de scriere literară politică: Politisch Schreiben cu povestirea Gespenster. Împreună cu activista și curatoarea Radostina Patulova, este fondatorul kollektiv sprachwechsel: Literatur in der Zweitsprache, un grup de scriere literară în germană ca a doua limbă. Din 2016, kollektiv sprachwechselorganizează lecturi și dezbateri publice pe tema scrierii în a doua limbă și coordonează ateliere de scriere în Viena. Din 2017 proiectul este finanțat de orașul Viena.
Ovid Pop susține conferințe și publică articole în reviste din România, Austria, Ungaria și Germania având ca centru de interes teoria critică și teoria artei. Între 2014 și 2016 a susținut, împreună cu artista și activista Veda Popovici, cursul Demnitate colectivă și Retorica Apartenenței: Arta Contemporană Românească de la 1945 până azi la Universitatea Națională de Arte din București.
Are colaborări în domeniul artelor vizuale cu Liesa Kovacs (2016), cu Andrei Timofte (Museumsquartier 2017), cu Borjana Ventzislavova (Exiled Gaze/Der exilierte Blick, 2018).

Simona Năstac a studiat Istoria și Teoria Artei la București și are un Master în Creative Curating la Goldsmiths College, Londra. A curatoriat expoziții de artă contemporană și evenimente de poezie experimentală la Londra, New York, Seul, Praga, Sankt Petersburg, Cluj, Craiova și București. Între 2006 – 2013 a coordonat programele de arte vizuale, rezidență creativă, literatură, arhitectură și design la ICR Londra. Este interesată de practici poetice și estetice critice, hibride, colaborative și transgresive. În 2017 a câștigat premiul de debut în poezie „Alexandru Mușina – Regele dimineții” și a publicat primul său volum „Culoarea deprimantă a mierii” la editura Tracus Arte din București. Selecții din poemele sale au fost publicate în revistele Literomania, Crevice și Nautilus. Lecturi publice la Poeți la Meru (Iași), Tramvaiul 26 (București), Tipografia (Brașov) și European Poetry Festival (Londra).

Lectura și atelierul de scriere cu titlul Rezidență și producție literară în UE fac parte din proiectul Domeniul celor vii, proiect cultural organizat de tranzit.ro/ Iași și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Autor volum: Ovid Pop
Design: Andrei Timofte
Manager proiect: Delia Bulgaru
Curatori: Livia Pancu & Florin Bobu