Luni, 23 ianuarie 2017
tranzit.ro/ Iași
Str. Al. Lăpușneanu 7-9
Luni, 23 ianuarie 2017
tranzit.ro/ Iași
Str. Al. Lăpușneanu 7-9
Luni, 23 ianuarie, vă invităm să participați la o prezentare publică susținută de Michaela Geboltsberger despre cea de-a doua ediție a Bienalei de la Kiev din 2015 – The School of Kyiv.
The School of Kyiv – Kyiv Biennial 2015
De ce o bienală în Kiev acum, în vremuri de conflict armat și condiții de nesiguranță? Aceasta a fost una dintre întrebările cu care ne-am confruntat atunci când unul dintre cele mai mari evenimente artistice publice, a doua ediție a Bienalei de la Kiev, a fost anulată cu șase luni înainte de deschidere de către instituția organizatoare. Decizia a fost luată independent de noi. Nu sunt bani pentru artă în vremuri de război, a fost mesajul. Și, într-adevăr, am găsit orașul Kiev într-o situație socială și politică complicată: protestele din Piața Maidan se terminaseră, dar luptele din est au continuat, și situația era imprevizibilă. Ce rol poate juca arta în această luptă politică? Poate arta să păstreze un dialog deschis atunci când nu există loc pentru un discurs politic? Curatorii, împreună cu echipa și colaboratorii de la Visual Culture Research Center din Kiev, au decis să continue realizarea bienalei în mod independent și autonom. În situație de criză și aporie, era nevoie de o zonă neutră unde o imagine alternativă a istoriei ar fi fost posibilă.
Am selectat mai mult de 15 spații din orașul Kiev – muzee, academii și biblioteci, dar și un magazin universal sovietic abandonat și o arhivă de film – pe care le-am transformat în locuri pentru întâlniri, studiere și discuții. Platforme deschise pentru workshop-uri și conferințe au fost integrate în spațiile expoziționale din Kiev și din întreaga Europă în care ne-am fi putut imagina împreună un viitor comun.
Kyiv Biennial 2015 – The School of Kyiv a fost curatorită de Hedwig Saxenhuber și Georg Schöllhammer. Co-organizată de Visual Culture Research Center, Kyiv.
Michaela Geboltsberger (AT) a studiat istoria artei, teoria artei și studii culturale. A lucrat ca manager al conținutului și coordonator pentru VIENNAFAIR și a făcut parte din echipa curatorială a Bienalei de la Kiev din 2015 – “The School of Kyiv “. Din ianuarie 2015 Michaela este manager general și coordonator de proiecte la tranzit.at (Austria).
Acest eveniment va fi transmis live în cadrul proiectului de lungă durată – tranzit.ro/ Iași: Spațiul public. aLIVE desfășurat în perioada 2016-2018 și realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iași prin programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile în anul 2017 din bugetul Primăriei Municipiului Iași.