All of a Sudden I Miss Everyone

Petrecere aniversară a proiectului Spaţiul Public Bucureşti | Public Art Bucharest 2007

Marți, 7 martie 2017, 21:00

Galeria Tranzit
tranzit.ro/ București
Str. Gazelei nr. 44, sector 4

„Modul în care este structurat un oraş, modul în care sunt combinate domeniile „locuit“, „lucru“, „comerţ“ şi „timp liber“ dezvăluie aspecte referitoare la parametrii sociali din trecut şi permit o concluzie asupra condiţiilor de viaţă ale locuitorilor în postcomunism. Spaţiul public reflectă situaţia generală a oraşului şi a societăţii. Spaţiul public al unui oraş se defineşte, în primul rând, prin interacţiunea socială a locuitorilor, precum şi prin modul în care persoanele care locuiesc în el percep, experimentează şi trăiesc oraşul lor. Spaţiul public este un mod activ de experimentare a oraşului de către locuitorii acestuia.” (www.spatiul-public.ro)

Spaţiul Public Bucureşti | Public Art Bucharest 2007 a fost un proiect-pilot organizat de Goethe-Institut Bukarest în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) şi Allianz Kulturstiftung, curatoriat de Marius Babias și Sabine Hentzsch și coordonat de Raluca Voinea. Au participat, cu proiecte realizate special sau adaptate pentru această ocazie, următorii artişti: Mircea Cantor, Anetta Mona Chişa/ Lucia Tkáčová, Nicoleta Esinencu, h.arta, Daniel Knorr, Dan Perjovschi şi Lia Perjovschi. Editura IDEA, Asociația E-cart.ro și Ordinul Arhitecților din România s-au numărat printre parteneri, Fundația ERSTE a fost una dintre instituțiile care au sprijinit financiar proiectul, iar Observator Cultural a fost unul dintre partenerii media importanți. Katharina Koch a realizat un film documentar, urmărind întreaga desfășurare a proiectului.

Zece ani mai târziu, deși, sau cu atât mai mult cu cât proiectul a rămas în stadiul de pilot, nefiind preluat de o instituție locală, care să îl fi transformat într-un program permanent de artă și reflecție critică asupra spațiului public, așa cum și-ar fi dorit organizatorii, Spaţiul Public Bucureşti | Public Art Bucharest 2007 rămâne un moment de referință în istoria artei contemporane din România.

Cum astfel de momente nu sunt foarte dese iar memoria locală este de obicei de scurtă durată, ne-am gândit să folosim aniversarea de 10 ani a proiectului pentru a ni-l reaminti și sărbători împreună. Vor fi prezenți o mare parte dintre cei care au participat (artiști, organizatori, parteneri): Marius Babias, Raluca Voinea, Anetta Mona Chişa, Nicoleta Esinencu, h.arta, Katharina Koch, Oana Lapadatu (Goethe-Institut), Tim Nădășan (Editura IDEA), Christiane Erharter (Fundația ERSTE), Edi Constantin (designer website spatiul-public.ro), Iulia Popovici (Observator Cultural), Vlad Morariu (colaborator).

Cu sprijinul Centrului Ceh București.

Titlul evenimentului, All of a Sudden I Miss Everyone este dat de titlul unui album publicat în 2007 de trupa post-rock Explosions in the Sky.

Mulțumiri speciale pentru organizarea evenimentului Iulianei Dumitru, curatoare-asistentă a tranzit.ro/ București.