Apostolatul antisocial: teologie și neoliberalism în România postcomunistă

Lansare de carte cu Alexandru RACU

vineri, 9 iunie, orele 19:00
tranzit.ro/ Iași
Str. Al. Lăpușneanu 7-9

Vineri, 9 iunie, vă invităm să participați la lansarea la Iași a cărții „Apostolatul antisocial: teologie și neoliberalism în România postcomunistă” de Alexandru Racu, editura TACT, 2017.

“Cartea de faţă își propune să analizeze modul în care neoliberalismul a fost justificat cu argumente teologice de intelectualii neoliberali care, în România postcomunistă, și-au asumat public credinţa creștin-ortodoxă, pretinzând că aceasta joacă un rol fundamental în articularea viziunii lor economico-sociale. Cum scopul prezentului studiu este acela de a arăta unde anume se situează, prin raport cu ansamblul tradiţiei creștine, justificarea teologică a neoliberalismului din România postcomunistă, a trebuit să creionez o imagine de ansamblu a acestei tradiţii, suficient de clară și de documentată pentru a scoate în evidenţă contrastul strident, nicidecum subtil, dintre ceea ce se pretinde a fi justificarea teologică a neoliberalismului și ceea ce este de fapt. Pornind de la contextul românesc postcomunist, cartea ridică o serie de probleme teologice și istorice mult mai ample și mai complexe, pe care nu am pretenţia de a le fi epuizat”.
(Alexandru Racu)

ALEXANDRU RACU este născut pe 4 martie 1982, în Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti (2004), are un Master în Studii Sud-Est Europene la Universitatea din Atena (2006) şi este doctor în Filozofie Politică la Universitatea din Ottawa (2013), cu o teza despre raportul dintre modernitate şi problema teologico-politică la Joseph de Maistre şi Feodor Dostoievski.

Acest eveniment a fost transmis Live în cadrul proiectului de lungă durată – tranzit.ro/ Iași: Spațiul public. aLIVE desfășurat în perioada 2016-2018 și realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iași prin programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile în anul 2017 din bugetul Primăriei Municipiului Iași.